Project:  herbouw boerderij te Eleveld voor particuliere opdrachtgever

In juli 2012 is de rietgedekte woonboerderij door brand volledig verwoest. Mijn bureau kreeg de opdracht een nieuwe boerderij te ontwerpen, geïnspireerd op de oorspronkelijke hoofdvorm. Er is gekozen voor een historische constructie, waarbij de kap wordt gedragen door een ankerbalkgebintconstructie.  Er is een eiken houten gebintconstructie uit een schuur in Duitsland gehaald. De schuur zou worden gesloopt, in dat geval is het mooi als de constructie weer elders kan worden hergebruikt. De constructie is ter plaatse aan de nieuwe situatie aangepast. Eigentijdse oplossingen voor lichtopeningen in muren en dak vormen een contrast met de oorspronkelijke constructie en het gebruik van authentieke materialen. Ook in het interieur worden historische details gecombineerd met moderne oplossingen. De wens van de opdrachtgever -naast een authentieke uitstraling meer daglichttoetreding in de boerderij- is daarmee in vervulling gegaan.

Dat duurzaamheid en authentieke bouw samen kunnen gaan is met dit project bewezen. De woonboerderij voldoet ruimschoots aan de thermische isolatie eisen die gesteld zijn in het nieuwe bouwbesluit. Op installatietechnisch gebied zijn de nieuwste oplossingen toegepast.

De boerderij is inmiddels opgeleverd. Het authentieke beeld van de boerderij is daarmee terug in het straatbeeld.

Aannemer: Bouwbedrijf Stoffers, Ekehaar;  www.stoffers.nl

Installateur: Techniko, Ekehaar;  www.techniko.nl

Heeft u vragen over herbouw of nieuwbouw van een boerderij, neemt u dan contact op met bureau Siemer: info@bureau-siemer.nl

 

Maak een afspraak